2008. szeptember 24., szerda

Okos bank marketing - profi gyűjtemény menedzselés


Örvendetes mozgás van a banki műgyűjtemények piacán!
Alig egy hete adtunk hírt az aukciós blogunkban a K&H gyűjtemény frissítéséről és ma itt az új hír, a tudatos banki marketing részeként egy újabb kiállításról.
Ezt viszont már az MKB szponzorálásával és a gyűjteményének egy részének kiállításával valósul meg.
Az egyik legnagyobb múltú hazai pénzintézetként az MKB Bank másfél évtizede foglalkozik a magyar festészet klasszikus értékeinek gyűjtésével, ezzel összefüggésben a hazai képzőművészet támogatásával.
„A klasszikus értékek őre” elnevezésű koncepció keretében mára közel négyszáz olajfestményből, félszáz akvarellből, gouache-, pasztell és temperaképből, valamint rajzokból, grafikákból, továbbá néhány szoborból álló anyag gyűlt össze.
„A magyar kubista” címmel nyíló kiállítást Kmetty János munkáiból a miskolci Herman Ottó Múzeum és az MKB Bank közösen rendezi. A festő összes alkotói korszakát átfogó tárlaton a bank saját gyűjteményének darabjai mellett múzeumok, magángyűjtők és aukciós házak tulajdonában lévő festmények is megtalálhatóak.
Ez a koncepció emeli a gyűjteményben szereplő képek rangját (értékét) és persze jó a múzeumnak is a banki támogatás. Az is okos szakmai koncepció, hogy mások anyagát is beválogatják a kiállításba, mert így megtartható a korrekt szakmaisága a múzeumi rendezvénynek.
Az MKB Bank gyűjteményébe tartozó két kiemelkedő Kemtty kép, a Nagy virágcsendélet (1937 körül, olaj, vászon) és a Lovasszekér (1924 körül, tempera, papír) is ott lesz a tárlaton.
A bank okos marketing koncepcióval válogat gyűjteménye fejlesztésekor és tudja, hogy nem elég megvenni műveket, hanem azokat menedzselni is érdemes. Hiszen ha a jó gazda szerepében a megszerzett műveket menedzselik és nem csak az irodák falán lógatják, akkor hatványozottan tudnak értéket képezni, és hát ugye joggal várható el ez egy banktól is.
Egy két éve találkoztam a bank elegáns gyűjteményi katalógusával is, ami az előbbi koncepciót erősíti.
Az MKB minden évben társszervezőként és támogatóként működik közre egy-egy alkotó saját szülővárosában, a helyi múzeum által megrendezett retrospektív kiállítás létrehozásában. Ez egyrészt dícséretes kultúrpolitika, másrészt profi marketing a banknak és persze a gyűjteménynek is.
Érdemes eltanulni a jó megoldásokat az MKB-tól.
A kiállítás szeptember 25-től december 31-ig látogatható, a több mint 40 festményt felvonultató tárlatnak a Herman Ottó Múzeum (Miskolc, Görgey Artúr utca 28.) ad otthont.

Nincsenek megjegyzések: